Absent landscape-näyttelyn kuva.

Absent Landscape 16.9.-19.11.2023

Hollantilainen kuraattori ja galleristi Jeroen van Paassen päätti tutkia nykytaidetta, joka käsittelee tämän päivän maisemaa. Ja siitä tuloksena on hänen Voipaalaan kuratoimansa kansainvälinen näyttely ”Absent Landscape”. Näyttelyyn valitut 16 taiteilijaa ovat Jaap Borgers, SantiYago Delgado, Ajay Deshar, Bram Ellens, Gerhard Günter, Anne Järvi, Teppo Korte, Ritva Larsson, Sanna Pöyhönen, Gígja Reynisdóttir, Bert van Santen, Rob Scholte, Mari Terauchi, Jukka Tuominen, Jasmine de Vries ja Kinga Wieczorek.

Näyttely ”Absent Landscape” välittää meille nykyaikaisen näkemyksen perinteisestä taideteosten aiheesta eli maisemasta. Taiteen uranuurtajat, kuten Cezanne, Monet ja jopa Picasso, irtautuivat juuri maisemamaalauksen kautta klassisesta ja akateemisesta taiteesta, ja näin syntyi moderni taide.

Mutta, kun tarkastelemme tämän päivän taidemaailmaa, maisema näyttää olevan unohdettu aihe. Voisi väittää, että taiteessa perinteiset asetelmat ovat muuntautuneet installaatioiksi. Maisemamaalauksessa ei kuitenkaan ole tapahtunut samanlaista muutosta; vai onko? Miten nykytaiteilijat käsittelevät maisemaa taiteessaan? Antavatko he meidän kokea maiseman uudella, tuoreella tavalla?

Näyttelyn nimi, Absent Landscape (suom. poissaoleva maisema), ei tarkoita vain maisemamaalauksen puuttumista lähes kokonaan nykyisessä taidemaailmassa, vaan se viittaa myös maiseman puuttumiseen näyttelyyn valituissa taideteoksissa. Jopa niissä teoksissa, joissa on kuvattu fyysinen maisema, se on silti katsojan ulottumattomissa.

Kaikille taideteoksille on yhteistä tunne, että ne eivät ole yhteydessä luontoon. Maailmassamme, jossa kaupungistuminen lisääntyy ja riippuvuus teknologiasta kasvaa, olemme vähitellen yhä enemmän irtautumassa luonnosta. Ja samalla myös ovi omaan kulttuuriperintöömme sulkeutuu. Kiirehtiessämme valtateillä emme enää havaitse ohikiitäviä maisemia ja niissä eläviä olentoja. Olemme irtonaisia ja yksinäisiä. Näyttelyn taiteilijat haluavat tehdä meidät tietoisiksi tästä ja näyttää meille tien, jolla olemme, jotta voisimme vielä muuttaa suuntaamme. Mutta voimmeko; vai onko jo liian myöhäistä?

Viimeksi muokannut: Sadeharju Annika