lähikuva maalauksesta: siveltimen jälkiä viitaten vihreitä valumia, harmaita kasvoja

Paananen&Ulvila: Oudoissa tiloissa

Voipaalan yläkerran näyttelysalissa 12.6. – 29.8.2021

Näyttely koostuu sarjasta viime vuosina valmistuneita yhteismaalauksia. Työparin yhteistyössä keskeistä on luoda teoksia, joista pystyy näkemään samaan aikaan sekä molempien tekijöiden oman kädenjäljen että yhtenäisen kokonaisuuden, joka ei muistuta kumpaakaan taiteilijaa yksinään.

Teosprosessi on pitkälti toisen maalaamisen kuuntelua, sillä teosten aiheet ja tarinat kehittyvät kokonaan tekoprosessin myötä. Tekijät työstävät teoksia vuorotellen ja kerroksittain. Keskeistä työskentelyssä on, että omalla vuorollaan kumpikin kohtelee teosta kuin omaansa ja saa tehdä siihen sellaisia muutoksia kuin haluaa. Maalauksille ei ole ennakkosuunnitelmaa, vaan ne muovautuvat tässä maalaamisen synnyttämässä dialogissa. Syntyvä kertomus on yhdistelmä molempien tekemiä valintoja ja niiden seurauksia. Lopputuloksena prosessista on ikään kuin kolmas taiteilija.

Aiheet kasvavat arkisista ja taidehistoriallisista fragmenteista. Näistä havainnoista syntyy prosessin aikana tarinoita, joissa inspiraation lähteenä olleet, välillä banaalitkin, heikkouden ja vahvuuden hetket saavat myyttisiä mittasuhteita. Näyttelyn nimi viittaa teosten maailmaan, jonka omalaatuisen, jännitteisen tunnelman luovat tekijöiden erilaiset tulkintatavat.

Näyttelyn teosten toteuttamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Taiteilijoista

Taiteilijapari Paananen&Ulvila on työskennellyt yhdessä vuodesta 2014 lähtien. Sanna Maria Paananen (s. 1988 Kouvola) ja Tero Ulvila (s. 1980 Kauhava) ovat molemmat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Saimaan ammattikorkeakoulusta Imatralta. Paananen on lisäksi opiskellut Kotkan Repin instituutin koulutuksessa sekä vaihto-opiskelijana Pietarin I.E. Repin Instituutissa. Yhdessä tekemisen juuret ovat Imatralla, vanhalla paloasemalla sijainneessa työhuoneyhteisössä. Nykyisin taiteilijapari asuu ja työskentelee Tampereella.

Samaan aikaan Voipaalassa

Voipaalan alakerran näyttelyhuoneissa samaan aikaan on esillä ROP-taiteilijaryhmän “Odotettavissa satunnaista hallintaa ja harkittua epävakautta”.

Kesänäyttelyt avoinna ti-su klo 11-18 (ovet suljetaan 10 minuuttia aiemmin). Pääsymaksut 6/5/1 € (ei museokorttikohde). Muutokset avoinna oloissa mahdollisia, mikäli koronatilanne aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä. Lisäksi alueellamme maksuttomat Ilkka-ateljeen ja Rapalumin näyttelytilat.

Viimeksi muokannut: