Ceramega-näyttely avautuu 13.6.

Voipaalan taidekeskuksen laaja keramiikkataiteen näyttely esittelee 96 taiteilijan, keraamikon ja alan opiskelijan teoksia. Näyttelyn suojelija on Kyösti Kakkonen.

Näyttelyn suojelija

henkilökuvassa Kyösti Kakkonen
Kuvaaja: Rauno Träskelin

Näyttelyn suojelijaksi on lupautunut kauppaneuvos ja taiteenkerääjä Kyösti Kakkonen, joka on kerännyt määrätietoisesti suomalaista keramiikkaa ja lasitaidetta jo vuosikymmeniä. Tällä hetkellä Collection Kakkonen tunnetaan niin kansainvälisten museoiden kuin keräilijöidenkin parissa yhtenä merkittävimpänä suomalaista muotoilua esittävänä kokoelmana. Taiteen kipinän hän sai jo opiskeluvuosinaan Ruotsissa 1970-luvulla. Nykyisin Kakkosen mittava yksityiskokoelma sisältää kaikkien merkittävien suomalaisten muotoilijoiden teoksia. Merkittävä osa kokoelmaan kuuluvista teoksista on uniikkeja.

Ote Ceramega-katalogissa ilmestyvästä suojelijan tekstistä:
”Meillä on kansainvälisesti arvostettua osaamista ja perinteitä ja mikä tärkeää, myös esikuvia. On tärkeää saada osaamisen perinteille jatkumoa ja suotuisat edellytykset tässä ajassa toimimiseen. – –  Suomessa on kyllä kansainväliset mitat täyttävää kyvykkyyttä mutta kannan huolta siitä, miksi meillä ei ole tänä päivänä riittävän hyvää taloudellista tukiverkkoa keramiikkataiteen osaamisen esilletuomiseen. Haastankin, suorastaan velvoitan, valtiovallan kantamaan vastuunsa arvokkaan kansallisen ja kansainvälisesti tunnetun keramiikkaperinteemme tulevaisuuden työlle. Voipaalan taidekeskuksessa tänä vuonna järjestettävä Ceramega 2020 valtakunnallinen keramiikkanäyttely on erittäin tärkeä mahdollistaja uusien taiteilijoiden esilletuloon. Samalla keramiikkanäyttely jatkaa v. 1996 taiteilijapariskunta Pirkko ja Timo Pajusen alkuun panemaa näyttelyperinnettä. On hienoa, että näyttelyyn on saatu mukaan kuutisen kymmentä keramiikkataiteilijaa/-muotoilijaa, taitelijaryhmä naapurimaastamme Virosta sekä Kuvataideakatemian sekä LAB-ammattikorkeakoulun kuvanveisto-osasto, kaikkiaan lähes 100 osallistuvaa keramiikan tekijää. Toivotan mitä parhainta menestystä tälle mielenkiintoiselle ja tärkeälle näyttelylle, kaikille siihen osallistuville ja suuren työn tehneille näyttelyjärjestäjille.” ­­
– Kyösti Kakkonen, Kauppaneuvos, Keramiikka- ja designtaiteen kerääjä, Collection Kakkonen.

Kuraattorin henkilökuva
Kuvaaja: Irma Puttonen

Näyttelyn kuraattori

Näyttelyn kuraattori on hattulalainen Piela Auvinen. Hän on vuonna 1981 syntynyt kuvanveistäjä/kuvataiteilija (ylempi AMK), keraamikko (AMK) ja kulttuurialan opettaja (AmO).  Auvinen on valinnut mukaan sekä vanhoja mestareita että uusia kykyjä. Mielenkiintoisena lisänä muutoin kansalliseen näyttelyyn osallistuu keramiikkataiteilijaryhmä Virosta. Auvinen on myös pyytänyt Radoslaw Grytan ja Jenni Sokuran valitsemaan ryhmät suomalaisia korkeakouluopiskelijoita kuvanveiston sekä korutaiteen alalta esittäytymään Voipaalassa. Perinteisesti Ceramegassa on ollut myös kuraattorin omia teoksia. Ceramegan vuonna 1996 aloittanut Pirkko Pajunen toteutti näyttelyä kolme edellistä kertaan: tänä kesänä hän on kutsunut Valkeakosken kuvataiteilijat ry:n jäseniä, joiden keramiikka on esillä Ilkka-ateljeessa. Ilkka-ateljeen näyttely vaihtuu kerran kesän aikana.

 

Ceramega logo

Taiteilijalistaukseen

Katso tästä kaikki mukana olevat 96 suomalaista ja virolaista osallistujaa.
Näyttely jatkuu pihalla ja ulkorakennuksissa.

Nainen ja tyttö kahvilla Voipaalan puutarhassa

Kesän koronarajoitukset Voipaalassa

Näyttelyn avajaisia ei järjestetä koronarajoitusten ollessa voimassa.
Kahvilan käyttöön on kesäksi lisätty historiahuone sekä ulkopöytiä.