Voipaalan kesä 2022

Voipaalan taidekeskuksen kesässä kymmeniä taiteilijoita, neljä työpajaa ja kolme lammasta! Lisäksi opastuksia, ostoksia ja herkkuja.

  • Kartanon päärakennuksessa Paljain Silmin –näyttely
  • Heinäkuun lauantaisin maksuttomia taidetyöpajoja
  • Aitassa ja ulkorakennuksen seinässä Pikselit päreiksi –näyttely
  • Ilkka-ateljeessa Elias Ilkan museoitu työhuonenäyttely ja vaihtuvat näyttelyt

naiset piknikillä voipaalan puutarhassa

Kesä alkaa 11.6. jolloin avoinnaolot muuttuvat tunnin pidemmiksi

Kesänäyttelyn alkaessa 11.6. astuvat voimaan kesän aukiolot, jolloin Voipaalan näyttelyt ja kahvila palvelevat tiistaista sunnuntaihin klo 11-18. Näyttelytiloja aletaan sulkea 10 minuuttia aiemmin. Suljettu maanantaisin ja juhannuksena (pe-su).

Päänäyttelynä Voipaalan taidekeskuksessa kartanorakennuksessa nähdään materiaalipohjaisen nykytaiteen näyttely “Paljain Silmin – With the Naked Eye”, jonka teeman ytimessä on ihmisen ja luonnon kohtaaminen. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n ja Taiteilijat O ry:n yhteisnäyttelyssä on esillä tekstiilitaiteen, keramiikkataiteen ja installaatiotaiteen parhaimmistoa yli kolmeltakymmeneltä taiteilijalta!

Toisena kesän näyttelynä on aitassa ja verstaan julkisivussa esillä olevat Pauli Ahopellon teokset, Pikselit päreiksi. Kuva-aiheista työstettävät teokset ovat puupintoja, kuten viiluja, paanuja, liimapuuta, kierrätyspuuta, mutta kuitenkin pääosin leppä- ja kuusipäreitä. Pauli Ahopelto on helsinkiläinen kuvataiteilija, jolla on työhuone Helsingissä ja verstas Valkeakosken Tarttilassa (vanha työväentalo).

Kolmanneksi näyttelyksi voi lukea Ilkka-ateljeen, jossa uutta tänä vuonna on Voipaalan viimeisestä yksityisomistajasta, taiteilija Elias Ilkasta, tehty esittelyseinä, joka esittelee kuvanveistäjän elämänkaaren torppariperheestä kartanonisännäksi. Ateljeessa on myös vaihtuvat näyttelyt, joista vastaa Valkeakosken kuvataiteilijat ry. Eri aikoina kesällä -22 esillä on Seppo Eerolainen, Leena Kivipelto-Mattila, Kati Angervisto, Loes van Dorp ja Timo Pajunen.

Päärakennuksessa edelleen esillä myös kaksi Sääksmäen kansallispukua 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Voipaalan monipuoliseen menneisyyteen pääset tutustumaan Historiahuoneen seinällä.

Lue lisää Näyttelyt-sivultamme.

Maksuttomia tapahtumia viikonloppuisin

Avoimia työpajoja pidetään neljänä heinäkuun lauantaina kello 11.30 – 15.30. Työpajoihin ei ole ennakkoilmoittautumista: osallistujat voivat tulla ja poistua pajasta oman aikataulunsa mukaan. Pajat ovat maksuttomia ja niistä vastaa Taiteilijat O ry.

  • Yhteisötaideteos 9.7.

Anna-Kaisa Haanahon ja Elina Laitisen vetämässä pajassa osallistujat rakentavat ohjaajien opastuksella luonnonmateriaaleista hetkellisen teoksen ja dokumentoivat työskentelyä piirtämällä ja kuvaamalla. Paikka: aitta.

  • Hapa zome -tekniikka 16.7.

Tanja Valtan ohjaamassa työpajassa käytetään japanilaista hapa zome -tekniikkaa, jossa luonnosta kerättyjen kasvien kuviot siirretään kankaalle vasaroimalla ne kahden kankaan välissä. Paikka: aitta.

  • Miten minä olen osa luontoa ja miltä se tuntuu 23.7.

Työpajassa käytetään ekspressiivisiä taidemenetelmiä kuten maalaamista ja piirtämistä ja toteutetaan kuutio, jolla vastataan kysymykseen: Miten minä olen osa luontoa ja miltä se tuntuu? Päivän vetävät Anna-Mari Vierikko ja Laura Kahlos. Paikka: Pytinki, Odert-luokka.

  • Taidepelikorttipaja 30.7.

Kulttuurihyvinvointia edistävä taidepelikorttipajassa pelataan monikulttuurista versiota Hullunkuriset perheet -pelistä sekä piirretään omia hahmokortteja. Ohjaajana Taiteilijat O:n puheenjohtaja Reetta Hiltunen. Paikka: Pytinki, Odert-luokka.

Opastukset Rapolanharjuun sunnuntaisin

Maksuttomat opastukset Rapolanharjulle sunnuntaisin lähtevät Voipaalan taidekeskuksen pääovien edestä klo 15. Huomaa, että Juhannussunnuntaina 26.6. opastusta ei ole. Opastukset 28.8.22 asti.

Lisätietoja Tapahtumat-sivultamme. Seuraa myös somea, voi olla että ennen lomakautta keksimme vielä erilaisia pieniä avoimia opastuksia taiteen tai historian parissa!

Kolme lasta piirtää harjumaisemaa.

Soppalounaat, 4H:n Kesäpuoti, lampaat..

Kartanokahvilassa saa kesällä (11.6 alkaen) keittolounaan 8,5 eurolla. Maaseutu Maistuun lounas sisältää keiton, leivän ja kahvin. Saatavilla klo 11 alkaen niin kauan kuin keittoa riittää. Menu julkaistaan Kahvila-sivullamme.

Voipaala Kesäpuoti avaa jälleen ovensa kesäkuussa 2022! Tänä kesänä 4H-yrittäjinä toimivat Joona, Petteri ja Miro. Puodin löydät Pakarin päädystä. joten käyhän tukemassa paikallisia nuoria yrittäjiä!

Joka kesäinen suosikki on lammasaitaukseen saapuvat kesäasukkaat. Kesäkuun alussa kolme lammasta saapuu aitaukseen, ja lampurin mielestä ainakin yksi on varsinainen linssilude. Joten nyt ulkoilemaan kameran kanssa Voipaalan ja Rapolanharjun arvokkaisiin kulttuurimaisemiin!

Pysy kärryillä kuulumistamme ja ota Voipaalan sometilit seurantaan (@Voipaala facebook ja instagram)!

Tytöt katsomassa lampaita voipaalan pihamaalla