Voipaalan taidekeskuksen kansainvälinen Absent Landscape-näyttely avautuu syyskuun puolessavälissä

Sininen maalaus, jossa nainen, mies ja auto.

Avajaisia vietetään perjantaina 15.9.2023 klo 18-20, jonka jälkeen näyttely on avoinna 19.11. asti ti-su klo 11-17

Näyttelyn nimi, Absent Landscape (suom. poissaoleva maisema), ei tarkoita vain maisemamaalauksen puuttumista lähes kokonaan nykyisessä taidemaailmassa, vaan se viittaa myös maiseman puuttumiseen näyttelyyn valituissa taideteoksissa. Jopa niissä teoksissa, joissa on kuvattu fyysinen maisema, se on silti katsojan ulottumattomissa.

Hollantilainen kuraattori ja galleristi Jeroen van Paassen päätti tutkia nykytaidetta, joka käsittelee tämän päivän maisemaa. Ja siitä tuloksena on hänen Voipaalaan kuratoimansa kansainvälinen näyttely ”Absent Landscape”. Näyttelyyn valitut 16 taiteilijaa ovat Jaap Borgers, SantiYago Delgado, Ajay Deshar, Bram Ellens, Gerhard Günter, Anne Järvi, Teppo Korte, Ritva Larsson, Sanna Pöyhönen, Gígja Reynisdóttir, Bert van Santen, Rob Scholte, Mari Terauchi, Jukka Tuominen, Jasmine de Vries ja Kinga Wieczorek.

Kaikille taideteoksille on yhteistä tunne, että ne eivät ole yhteydessä luontoon. Maailmassamme, jossa kaupungistuminen lisääntyy ja riippuvuus teknologiasta kasvaa, olemme vähitellen yhä enemmän irtautumassa luonnosta. Ja samalla myös ovi omaan kulttuuriperintöömme sulkeutuu. Kiirehtiessämme valtateillä emme enää havaitse ohikiitäviä maisemia ja niissä eläviä olentoja. Olemme irtonaisia ja yksinäisiä. Näyttelyn taiteilijat haluavat tehdä meidät tietoisiksi tästä ja näyttää meille tien, jolla olemme, jotta voisimme vielä muuttaa suuntaamme. Mutta voimmeko; vai onko jo liian myöhäistä?

Absent Landscape-näyttelyn avajaisissa esiintyy ylivieskalainen Lullallei Duo, joka esittää modernia suomalaista kansanmusiikkia. Avajaisiin on vapaa pääsy.

Myös Voipaalan Ilkka-ateljeessa on syyskuussa esillä uusi näyttely. HAMK -opiskelijan Pari Sheydaein Pieces of Persia-näyttelyn voi nähdä ainoastaan yhden viikonlopun ajan 15.-17.9., jolloin se on avoinna pe klo 12-18 ja la-su klo 11-17.