Voipaala ja Rapolanharju sijaitsevat Kirkonpuolella. Rapolanharjusta löydät lisätietoja Ulkoilu-osiosta, tässä osiossa esitellään lyhyesti muita Sääksmäen ja Valkeakosken käyntikohteita.
Vanajavesi jakaa Sääksmäen maantieteellisesti kolmeen osaan: Kirkonpuoleen, Saarioispuoleen ja Pohjois-Sääksmäkeen.
Voipaala ja Rapolanharju sijaitsevat Kirkonpuolella. Rapolanharjusta löydät lisätietoja Ulkoilu-osiosta, tässä osiossa esitellään lyhyesti muita Sääksmäen ja Valkeakosken käyntikohteita.
Valkeakosken matkailusivuilta löydät ajantasaista lisätietoa koko kaupungin tarjonnasta. Kaupungin kaunis keskusta tarjoaa sinulle lisämahdollisuuksia mukavaan vierailuun sekä paikkakunnalla yöpymiseen ja illanviettoonkin. Valkeakosken Oppaat -linkistä löydät yhteystiedot, josta voit tilata opastuksia Valkeakosken ja Sääksmäen alueelle.
Kaupungin keskustaan Sääksmäentietä kulkiessasi voit ihailla kartanon vanhoja maita! Sääksmäkeläisethän kyllä muistavat, että Valkeakoski oli ennen sen “myllykylä”. Sääksmäen kunta liittyi osaksi Valkeakosken kaupunkia 1973.
Voipaala kuuluu Sääksmäen kirkonseutuun, ja lähellä on monia kiinnostavia kohteita. Polkupyörällä Voipaala-Huittulanraitti-Voipaala matka 4,8 km.
Sääksmäen kirkko toimii kesäisin tiekirkkona. Se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde kävelymatkan päässä Voipaalasta. Jos suunnittelet häitä, mietipä Sääksmäen kirkkoa ja Voipaalan juhlatila Navettaa!
Kirkon seutu, joka muodostaa historiallisen Sääksmäen ytimen, kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sääksmäen kivikirkko on rakennettu 1400-luvun lopulla, mutta jo aikaisemmin kirkosta on säilynyt joukko merkittäviä puuveistoksia. Niiden tekijä tunnetaan taiteemme historiassa nimellä “Sääksmäen mestari”.
Kirkko paloi pääsiäisenä 1929, ja rakennettiin uudelleen 1932-33.
Sääksmäen kotiseutumuseossa voi tutustua tyypilliseen pirkanmaalaiseen asumisen tapaan 1700-1800-luvuilla. Museorakennus on 1800-luvun jälkipuoliskolla rakennettu perinteinen paritupatyyppinen asuinrakennus ja se sijaitsee aivan Sääksmäen kirkon vieressä, noin 100 metriä kirkolta lounaaseen.
Kesäisin avoinna oleva Puutarhakahvila Tervapääsky sijaitsee Sääksmäentiellä aivan Voipaalan lähellä. Arkkitehti Lars Sonckin vuonna 1912 suunnitteleman kansallisromanttisen hirsirakennuksen, Renvallin huvilan, vanhan puutarhan erikoisuus on kultaterttuselja, kaikkien Suomen kultaterttuseljojen kantakasvi.
Tervapääskystä eteenpäin, kirkon vieressä risteyksessä on seuratalo Kelhi, suuri valkoinen rakennus, joka on rakennettu 1923.
Kelhistä vasemmalle käännyttäessä olet pian Huittulan raitilla. Ryhmäkylä on elävä muistomerkki sarkajaon ajoilta. Huittulassa ovat asuneet muun muassa kuvataiteilijat Kalle ja Mikko Carlstedt, joiden ansiosta Huittula oli suosittu taiteilijoiden kesänviettopaikka 1910-30 -luvuilla.
Huittulan Tiirikassa on Voipaalan lähin uima- ja veneranta. Huittulassa sijaitsee myös Räsälän luomutila, jossa suoramyynti sopimuksen mukaan.
Tarinakarttaan on kerätty monia kiinnostavia henkilöitä ja paikkoja Huittulasta.
Voipaalasta Sääksmäen siltaa pitkin pääsee Saarioispuolelle. Polkupyörällä “Siltareitti” Voipaala-Visavuori-Voipaala edestakaisin 12,4 km, pidempi “Tarttilan raitti” 17,6 km.
Lähin majoitusmahdollisuus on seurakunnan kurssikeskuksessa Vanajaveden rannalla. Vuodepaikkoja 2 hengen huoneissa on yhteensä 70 ja majoitushuoneita 26. Osassa huoneista oma kylpyhuone, molemmissa kerroksissa myös yhteiset suihku-ja wc-tilat.
Vuonna 1963 valmistuneelta Vanajaveden ylittävältä riippusillalta voi nauttia molemmin puolin lumoavasta järvimaisemasta.
Viehättävä Visavuoren museo on kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864-1942) taiteilijakoti ja ateljee. Kari-paviljongissa on esillä Wikströmin tyttärenpojan, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen (1920-1999) töitä ja ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Ehdottomasti taiteen ystävän kohde!
Opisto on yleissivistävä sisäoppilaitos, jossa on tarjolla kuusi erilaista opintolinjaa ja monipuolista kurssitoimintaa. Päivölänmäellä sijaitseva Päivölän opisto tarjoaa myös majoituspalveluja: 2 hh huoneet kattavat omat wc- ja suihkutilat ja yhteisissä oleskelutiloista löytyy tv ja jääkaappi.
Noin kerran kuukaudessa, sunnuntaisin, Tarttilan koululla järjestetään maaseututori, jossa lähiseudun käsityöläiset ja kotileipurit myyvät laadukkaita tuotteitaan. Helsinki-Tampere -moottoritieltä matkaa on noin 2 km.
Päivölän opistolta matkan varrella torille on myös Tarttilan kylän vanhin ratsutila Paasia, jossa tilauksesta luontaishoitoja.
Saarioispuolella sijaitsee paljon vanhoja kartanoita, kuten Sillantaka, Sohlberg, Jutikkala ja Lahinen. Muut ovat edelleen olemassa paitsi Sohlbergin alueella on nykyisin Päivölän opisto.
Lahisten kartanossa järjestetään suoramyyntitilaisuuksia, joista voi ostaa korkealuokkaista pihvilihaa.
Jutikkalan kartanomuseo on yksityisomistuksessa ja avoinna vain tilauksesta.
Polkupyörällä “Ritvalan lenkki” Voipaala-Ritvala-Voipaala edestakainen matka 13,5 km. Lenkin varrella koet Ritvalan laajat vainiot ja pellot. Lenkin varrella on myös Toijalan taimitarha, josta voit hankkia hyötykasveja, hedelmäpuita, ruusuja ja perennoja – kuten Voipaalan pionin. Maaseutu Maistuu leipomo on auki lauantaisin.
AirSoft -rata valmistuu vuonna 2020. Sääksmäen Reserviläiset (SäRes) toteuttaa taitoradan, jossa on esterataa, kevytrakenteisia esteitä, näkösuojia, kuoppia, kumpuja, tunneleita ja rakennuksia jäljitteleviä kevyitä rakennelmia.
SFC Hakalanranta on rauhallinen leirintäalue, jossa on matala, hiekkapohjainen uimaranta.
Ritvalan kylässä joka kevät järjestetään Ritvalan helkajuhlat. Helluntaisin klo 14 Ritvalassa kokoonnutaan katsomaan kulkuetta, jossa lauletaan kalevalamittaisia helkavirsiä. Neitojen kulkueen jälkeen jatkuu ulkoilmajuhla tanhuineen ja musiikkiesityksineen Ritvalan Nuorisoseurantalolla. Suomen vanhinta kansanperinnejuhlaa on järjestetty jo 1100-1200 -luvuilta lähtien.
Katso tästä kohteet kartalla tai pyöräile virtuaalisesti bloggarin matkassa.
Sääksmäen maisemareitit
Paperisia karttoja saa alueen kohteista.
Pyöräilybloggarin matkassa Sääksmäen maisemareiteillä: