Voipaalan vuosi 2023

Ilmakuvassa kaksikerroksinen päärakennus ja puiden lomassa muita rakennuksia. Muotopuutarhan käytävät ja puut.

Voipaalan taidekeskuksessa käynnistellään vihdoin toimintavuotta ilman rajoituksia! Odotamme toiveikkaasti vilkasta tapahtumavuotta alueellamme.

Helmikuussa Voipaalassa aloittaa uusi toiminnanjohtaja Hanna Kress. 2023 vuoden suunnitelmat on kuitenkin jo hyvässä toteutumisen vaiheessa, joten uutta suuntaa päästään kunnolla kokemaan vuoden 2024 aikana. Toivotamme Hannan lämpimästi tervetulevaksi Sääksmäelle.

Taidetestaajat käynnissä vielä tammikuun ajan

Kuluneen talven aikana Voipaalassa on vieraillut lähes tuhat 8-luokkalaista Taidetestaajaa. Voipaalan mysteeripelissä oppilaat ovat päässeet kokemaan taidetta ryhmätyöskentelemällä monitaiteellisessa elämyksessämme. Kommelluksiltakaan ei olla täysin vältytty: Taidetestaajien peliohjaajana tunnettu Veli-Pekka Ristaniemi pääsi testaamaan omien taitojensa joustavuutta muutaman ryhmän verran esittäessään kahdelle hengelle käsikirjoitetun näytelmän kokonaan yksin. Onneksi oppilaat heittäytyivät yllättävään tilanteeseen täysillä mukaan. Taidetestaajat vierailevat vielä tammikuun ajan Voipaalassa.

Vuoden näyttelytarjonnassa kotimaista ja kansainvälistä

Näyttelytarjontamme yhdistää tänä vuonna jälleen monia eri taiteen muotoja. Vuoden luontokuvat 2022 – näyttely jatkuu tammikuun 29. päivään saakka. Tämän jälkeen Voipaalassa luontosuhdetta käsitellään Eettinen eläin näyttelyssä, jossa teoksia on esillä kymmeneltä taiteilijalta. Keväällä Voipaalassa nähdään tuttuun tapaan Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin kevätnäyttely. Kesäksi saamme Voipaalan päärakennukseen esille laajan kattauksen Teija-Tuulia Aholan teoksia. Ilkka Ateljeessa on kesän ajan esillä paikallisia tekijöitä Valkeakosken kuvataiteilijoiden voimin. Syksyllä näyttelymme täyttää kansainvälinen Absent Ladscape, jossa maisemaa käsitellään nykytaiteen keinoin. Vuoden päättää Sattuman vaara – näyttely jossa useat taiteilijat pääsevät esittämään teoksiaan talvisessa suuressa ryhmänäyttelyssä. Voipaalassa on siis jälleen luvassa runsas kattaus laadukasta ja ajankohtaista kuvataidetta.

Museokortilla näyttelyyn vaikka joka päivä

Voipaalassa otettiin viime vuonna käyttöön Museokortti ja olemme saaneet siitä paljon kiitosta kävijöiltä. Voipaala onkin oiva matkailukohde pidemmältäkin. Museokorttia voi Valkeakoskella vinguttaa Voipaalan lisäksi myös Visavuoressa ja Myllysaaren museolla.

Tilaa ja tekemistä koko vuodeksi

Kartanokahvila on auki toistaiseksi vain viikonloppuisin. Voipaalan pihapiirissä toimiva Helkan Helmi tarjoaa ihania Slow Design – hoitoja nautiskelijoille. Kartanon pihapiiri ja Rapolanharju mahdollistavat rentoutumisen ainutlaatuisissa puitteissa. Pakarissa toimiva Pirkanhelmi osallistaa alueen asukkaita mukaan aktiiviseen toimintaan ja kudontakeskus Pellavapäässä käsityön harrastajat pääsevät nauttimaan tekemisen ilosta. Valkeakoski-opisto järjestää Voipaalan päärakennuksessa jooga-kursseja ja Kuvataide- ja käsityökoulu Emil opettavat ryhmiään Pytingissä. Voipaalassa on siis jälleen tilaa niin rauhoittumiseen kuin yhdessä tekemiseen. Otamme myös mielellämme vastaan yhteistyöehdotuksia yrittäjiltä nyt ja tulevaisuudessa.

Voipaalan juhla- ja kurssitilat

Kauniilta kartanoalueeltamme, Juhlatila Navetasta löytyy mahtavat juhlatilat jopa sadalle hengelle. Tilaa pääsee katsomaan joka kuukauden toinen tiistai. Kesälle 2023 on vielä muutamia viikonloppuja vapaana juhlia varten! Voipaalan päärakennuksesta löytyy myös Historiahuone, jota vuokrataan pieniin tilaisuuksiin, sekä Majurskan pytingin kurssitilat. Varaustilannetta voi kysellä taidekeskuksen toimistosta voipaala@valkeakoski.fi.

Valkeakoski 100

Tänä vuonna juhlitaan 100-vuotiasta Valkeakoskea. Voipaalassa tarjoamme yleisölle tapahtumia työpajojen, teemapäivien ja markkinoiden muodossa. Voipaala ja Sääksmäen alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä Valkeakosken ylpeys. Alueellamme luonto, taide ja historia nivoutuvat toisiinsa läpi vuosisatojen.