Paljon ihmisiä Voipaalan piha-alueella markkinoilla

Toimintakertomus

Voipaalan taidekeskus kuuluu Valkeakosken kulttuuripalveluiden yksikköön, joka on osa kaupungin koulutus- ja hyvinvointikeskusta.

Valkeakosken kaupungin toiminta-ajatus toteutuu täysin taidekeskuksen toiminnassa: Voipaala on mahdollistaja, osa paikallista yhteisöä ja laajempaa yhteistyöverkostoa. Valkeakosken kaupungin strategia painottaa hyvinvoivaa yhteisöä: Voipaalan taidekeskus vastaa siihen lisäämällä osallisuutta ja kohtaamisia taiteen ja hyvinvoinnin keinoin.

Taidekeskuksen 42. toimintavuosi oli työn täyteinen. Näyttelyissä ja tapahtumissa kävi 12 134 henkeä, tilavuokrauksia oli 114. Kaikkiaan Rapolan harjulla ja Voipaalan alueella on vuosittain 20 000 – 30 000 kävijää.

Toimintamme on nykyisin jaettavissa kolmeen T-kirjaimeen:

Taide

Taidenäyttelyt ovat toimintamme ydin. Voipaalan taidekeskuksen kartanossa v. 2019 oli esillä kahdeksan taidenäyttelyä, joissa esillä oli 31 ammattitaiteilijan sekä noin 300 taiteen perusopetusoppilaan teoksia. Kesäisin ilmaisnäyttelyitä on tallissa (alueen historiaa ja luontoa esittelevä Rapalum) ja Ilkka-ateljeessa (Valkeakosken Kuvataiteilijat ry:n järjestämät vaihtuvat jäsennäyttelyt ja pysyvä Elias Ilkan työhuone-näyttely).

Näyttelyhaku on avoin, mutta kiinnostavan teeman tai ajankohtaisten ilmiöiden ympärille toteutetaan kuratoituja näyttelyitä. Pyrkimys on sekä edistää valkeakoskelaisten ihmisten potentiaalia inspiroivilla nykytaiteen näyttelyillä että olla houkutteleva kotimaan matkailukohde. Tässä mielessä Voipaala hyödyntää vahvasti myös kartanon tarinoita ja alueen pitkää kulttuurihistoriaa.

Tapahtumat

Kuluvana vuonna Voipaala pääsi mukaan valtakunnalliseen Taidetestaajat-hankkeeseen, joka toi lähes 1000 Kanta-Hämeen alueen kahdeksasluokkalaista vierailulle syksyllä. Myös kevään luokkaretket toivat alueelle satoja alakouluikäisiä lähikunnista.

Jo perinteiset Wanhan ajan markkinat sekä Taide & Taito -joulumarkkinat houkuttelivat kymmenittäin myyjiä ja tuhansissa laskettavaa yleisöä jälleen tänäkin vuonna.

Toimintavuonna jatkettiin Taidetorstai-konseptia, joka toteutettiin yhdessä yrittäjän ja paikallisten kanssa. Taidetorstai on ollut kaksi vuotien kokeilu (2018 – 19). Lisäksi omaan tapahtumatuotantoon kuuluvat taidenäyttelyiden avajaiset ja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyt konsertit, taidetyöpajat ja muut tapahtumat.

Tilat

Alueella olevien tilojen vuokraaminen lyhyt- ja pitkäaikaiseen käyttöön erilaisille toimijoille on viime vuosina suunnannut toimintaamme kulttuurisektorin ulkopuolelle. Varaus- ja vuokrauskäytäntöjen kehittäminen sekä tilojen markkinointi ja näytöt asiakkaille työllistivät henkilökuntaa koko toimintavuoden. Vuokrattavat tilat mahdollistavat monenlaisia yksityis- ja yritystilaisuuksia kuin myös yritystoimintaa alueella. Vuoden lopussa yritystoimijoita alueellamme oli kuusi.

Taidekeskus toteutti syyskaudella Historiahuoneen uudistamisen ja pintaremontin sekä uudet näyttelyvalot ja -kiskot yläkerran saliin. Kiinteistökeskus toteutti taidekeskuksen keittiön pintaremontin ja päärakennuksen kuntotutkimuksen. Tutkimuksen perusteella kiinteistökeskus tekee katon, ulkoverhouksen ja ikkunoiden kunnostussuunnitelman.

Sääksmäellä 10.1.2020

Irma Puttonen
Toiminnanjohtaja
Voipaalan taidekeskus

Lisätietoja yksityiskohtaisemmin menneestä vuodesta alla: