Teksti Paljain Silmin

Paljain Silmin 11.6. - 28.8.22

Kesän päänäyttely on yli 30 taiteilijan yhteisnäyttely ”Paljain Silmin - With the Naked Eye”.

Paljain Silmin – With the Naked Eye

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n ja Taiteilijat O ry:n yhteisnäyttelyssä on esillä tekstiilitaiteen, keramiikkataiteen ja installaatiotaiteen parhaimmistoa yli kolmeltakymmeneltä taiteilijalta. Materiaalipohjaisen nykytaiteen näyttelyn ytimessä on ihmisen ja luonnon kohtaaminen.

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat ovat:

Ariadna Donner, Katariina Guthwert, Paavo Halonen, Eveliina Hardi, Ulla Harju, Soile Hovila, Leena Hyttinen, Laura Itkonen, Raija Jokinen, Merja Keskinen, Inka Kivalo, Hanna-Kaisa Korolainen, Mirja Marsch, Laura Merz, Annukka Mikkola, Saana Murtti, Matilda Palmu, Hanna Peräkylä, Heidi Puumalainen, Inni Pärnänen, Johanna Pöykkö, Anu Saari, Johanna Suonpää, Janna Syvänoja, Riitta Turunen, Päivi Vaarula, Virpi Vesanen-Laukkanen, Jana Vyborna-Turunen, Aoi Yoshizawa sekä työryhmä Synnöve Dickhoff, Helena Kaikkonen, Ulla Pohjola ja Kaija Poijula.

Näyttelyyn valittujen uusien teosten kuratoinnista vastaavat koordinaattorit keramiikkataiteilija Anna-Kaisa Haanaho ja tekstiilitaiteilija Jaana Woll. Teosvalinnoissa on ollut keskiössä näyttelyn teema sekä aiemmassa Paljain Silmin -näyttelyssä esillä olleet teokset. Näyttely oli esillä Suomenlinnassa 2020, jolloin kokonaisuuden kuratoivat kuvataiteilija Kaisu Koivisto ja muotoilija Teemu Salonen. Valitut teokset täydentävät ja ovat vuorovaikutuksessa alkuperäisen teoskokonaisuuden kanssa. Näyttelyssä heijastuu kuraattoreiden materiaalipohjaisen taiteen tuntemus sekä näkemys kiinnostavan ja ajankohtaisen teoskokonaisuuden muodostamiseen.

Näyttely ottaa kantaa ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutokseen tukeutuen uusmaterialismin käsitteeseen, jonka mukaan ihminen ja materiaali ovat erottamattomia ja materiaali voidaan nähdä tietotaidon kuljettajana osana sosiaalista ja historiallista jatkumoa. Uusien materiaalien kehittäminen ja niiden uudenlainen käyttö sekä materiaalien kierrätyksen mahdollistamat oivallukset haastavat näkemään toisin. Näyttelyyn valitut teokset nostavat tavanomaisia, usein huomaamattakin jääviä asioita uudella tavalla esille, ja ne muodostavat monitulkintaisen ja ajatuksia inspiroivan kokonaisuuden.

 

Viimeksi muokannut: Sadeharju Annika