Valokuvassa maisema.

Vuoden luontokuvat 2022 19.11.22-29.1.23

Tuoreet vuoden luontokuvat on nähtävillä Voipaalan taidekeskuksen näyttelyssä. Voipaala tarjoaa loistavat puitteet luonnon monimuotoisuuden ihailuun. Näyttelyn lisäksi samalla reissulla voi vierailla Rapolan harjun muinaismuistoalueella ihailemassa suomalaista kansallismaisemaa.

42. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva ‐kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 22.10. Vuoden Luontokuva ‐festivaaleilla Suomen luontokeskus Haltiassa. Vuoden Luontokuvaksi valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”, jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta. Vuoden Luontokuva ‐kilpailun tuomariston mukaan voittokuva on hieno ja yllätyksellinen tilannekuva, jonka ansiot eivät välttämättä aukea aivan ensi silmäyksellä:

”Uhka syvyyksistä on yksityiskohtainen ja tarkka kuva päivänkorennosta, joka odottaa lentoonlähtöä hieman liian kauan”, tuomaristo luonnehtii. ”Kyseessä on täydellisesti vangittu tilanne. Kaikki on ollut valmiina korentokuvaa varten, mutta kalan tullessa näkyviin kuvaaja on onnistunut laukaisemaan kameran ratkaisevalla hetkellä”, tuomaristo suitsuttaa kuvan ainutlaatuista tilannetta ja kuvaajan onnistumista juuri oikeaan aikaan. ”Tumma vesi ja kiiltävät korennon siivet luovat kuvaan syvyyttä. Kalan hahmo luo jännittävän ja ehkä piinaavankin tunnelman. Sen vaanivat silmät veden tummuudessa tekevät kuvasta lopullisesti loistavan, Vuoden Luontokuvan arvoisen otoksen”, tuomaristo analysoi voittokuvaa.

Kilpailun tuomareina toimivat Kari Auvinen Espoosta, Juhani Kosonen Kotkasta, Arto Leppänen Turusta ja Nina Mönkkönen Espoosta. Heidän lisäkseen viidentenä tuomarina loppukilpailuun päässeille kuville omat pisteensä antoi Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n äänestykseen osallistunut jäsenistö. Loppukilpailun 90 kuvasta järjestettiin lisäksi Yleisön suosikkikuva ‐äänestys, johon pääsivät ottamaan osaa Suomen Luonnonvalokuvaajien Facebook‐ryhmän jäsenet. Yleisön suosikkikuvaksi nousi kuusamolaisen Ari‐Matti Nikulan jäniskuva ”Tarkkailija”.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2022 ‐näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva ‐kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni‐ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto. Vuoden Luontokuva ‐kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa, ja kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 40 000 euroa.

Viimeksi muokannut: Impola Laura-Noora