Ihminen metsän keskellä

Maisemissa 20.11.21 – 30.1.22

Maisemissa –näyttely tekee taidetta ympäristökokemuksesta: mukana olevat viisi kuvataiteilijaa ovat työskennellet viimeisen vuoden aikana Voipaalan ja Rapolanharjun ympäristössä.

Maisemissa – taidetta ympäristökokemuksesta

Taiteilijat Miina Laine, Tiina Kaisa Leppänen, Mekku Osanen, Hans-Peter Schütt ja Miia Änäkkälä ovat käsitelleet suhdettaan maisemaan maalauksissa, piirustuksissa, installaatioissa, grafiikassa, valokuvissa sekä keramiikassa. Maisemakeräilyihin yhdistyy taiteilijoiden näkökulmat konkreettisesta läsnäolosta maisemassa ja käsitteellisemmin maiseman herättämän pohdinnan ympäristön ja ihmisen vuorovaikutuksesta.

Miina Laine on työskennellyt jo pidemmän aikaa pohjautuen paikan kokemukseen. Henkilökohtaiset muutokset elämässä sekä yleismaailmalliset tapahtumat ovat vieneet Laineen työskentelyä kohti ajan käsitteitä sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta. Näyttelyn teokset ovat syntyneet ajan ja elämän luomista maisemista. Miina Laine (s. 1975, TaM) on Tampereella asuva kuvataiteilija, jonka pääasiallisina tekniikoina on maalaus, grafiikka sekä installaatiotaide.

Tiina Kaisa Leppänen on maalannut Rapolanharjun ympäristössä eri vuoden aikoina. Hänelle ulkona työskentely on konkreettista läsnäoloa maisemassa. Maalausprosessissa alkuperäinen aihe ei ole Leppäselle tärkeä vaan itse maalaaminen. Kuvataiteilija (amk) Tiina Kaisa Leppänen (s. 1964) asuu ja työskentelee pääasiassa Tampereella.

Mekku Osanen on kiertänyt Voipaalassa ja Rapolanharjulla yhdeksässä valitussa paikassa. Hän on tallentanut paikoilta luonnoksia ja savipainalluksia. Näiden maisemakeräilyjen pohjalta hän on valmistanut maalauksia ja keramiikkaa, ja pohtinut niissä paikan tuottamia tuntemuksia. Kuvataiteilija (amk) Mekku Osanen (s. 1965) asuu ja työskentelee Forssassa.

Hans-Peter Schüttin teokset tarkastelevat maiseman ja ihmisen suhteita. Näyttelyteosten tekemisen lähtökohtia ovat olleet ihmisen tekijyys, toimijuus ja käsitykset sekä havainnointikyky, joka usein irrottaa hänet erilleen ympäristöstään. Teoksen idea ja sisältö, sijoituspaikka sekä työskentelyolosuhteet määrittelevät pitkälti Schüttin lähestymistapoja. Jyväskyläläinen Schütt (s. 1975, TaM) työskentelee parhaillaan ympäristötaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksella. Hänen taiteellinen työskentelynsä ulottuu laajasti kuvataiteen eri alueille pienistä piirustuksista suuriin muraaliteoksiin.

Miia Änäkkälä on työskennellyt vuoden ajan Voipaalan ja Rapolanharjun ympäristössä maalaten ja valokuvaten. Teokset hän on työstänyt valmiiksi maalaamalla ja piirtämällä tutkien värivaikutelmia. Teoksissa yhdistyy kohtaaminen ja keskustelu maiseman kanssa. Kuvataiteilija (amk) Miia Änäkkälä (s.1973) asuu ja työskentelee Sääksmäellä.

Kun suunnittelet vierailua, huomaa nämä:

Näyttely on avoinna 20.11.2021 – 19.12.21 ja jatkuu joulutauon jälkeen 11.1.22 – 30.1.2022.

Näyttely avoinna ti-su klo 11-17. Taidetestaajat-hanke tuo Pirkanmaan 8.luokkalaisia näyttelyyn tiistaisin ja keskiviikkoisin, jolloin näyttely on ruuhkainen klo 13.30 saakka.

7.12. – 27.2. kahvila on avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin, paitsi kun talo on suljettu (joulutauko viikot 51-1 ja näyttelytauko viikot 5-6).

Viimeksi muokannut: