Michael Rasmussen. Viivakoodit.

Tanskalainen Michael Rasmussen on Kettukin vuoden taiteilija 2020. Viivakoodit on hänen palkintonäyttelynsä 12.9. - 15.11.2020.

Lanka kiertää hypnoottisesti teräslangasta tehtyä kehikkoa. Kädenjälki on sukua mediumisteille, jotka pikkutarkasti työstävät kankaan tai paperin pintaa täyttäen ne loppumattomilla yksityiskohdilla. Michael Rasmussenin töiden selkeä värimaailma antaa katsojalle tilaisuuden tutustua teoksen muotoon, ja hakemaan siitä tuttuja elementtejä. Joku näkee niissä originelleja lamppuja, jotka luovat kiinnostavia varjoja ympäristöönsä. Toinen näkee niissä moderneja talomalleja, joissa olisi kiehtova asua. Kolmatta kiehtoo yksinkertaisesti muotojen orgaanisuus, ennalta-arvaamattomuus ja suoranainen tottelemattomuus pysyä sovinnaisuudessa.

Voipaalan taidekeskuksen alakerran Viivakoodit-näyttelyssä esillä on Kettukin vuoden 2020 taiteilijan Michael Rasmussenin teoksia. Hän on työskennellyt taidekoulu Snurretoppenissa Horsensissa Tanskassa sen perustamisesta, vuodesta 2005 saakka. Vuoden taiteilija -valinta juhlistaa samalla Rasmussenin viisitoistavuotista uraa taiteilijana.

Kettukin Vuoden taiteilijan 2020 valitsi pohjoismaisten ehdokkaiden joukosta ITE-museon amanuenssi Elina Vuorimies.

”Kettukin Vuoden taiteilijan valinta ei ollut helppo. Mukana oli taiteilijoita joilla oli kokonainen elämänura takanaan ja toisaalta taiteilijoita, joilla on vielä paljon saavutettavaa. Michael Rasmussenin omaperäinen ajattelu, jonka hän pukee täydellisiin abstraktioihin, vei kuitenkin voiton”, kertoo ITE-amanuenssi Elina Vuorimies. ”Teokset ovat kuin teollisen muotoilun tuotteita, mutta niiden mielikuvitusta on ruokkinut luovuuden ehtymätön energia ja niissä asuu sielu. Rasmussen on tyylilleen uskollinen ja siksi niin isot kuin pienetkin työt ovat saman hengen tuotteita. Kokonaisuus on vaikuttava ja niistä loistaa tekijästä ilo”, toteaa Vuorimies.

Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka. Rasmussen saa palkinnoksi 1000 euroa ja näyttelyn Voipaalan taidekeskuksessa. Palkinnon jakaa vuonna 2002 perustettu Kettuki ry, joka toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Yhdistyksessä on 23 organisaatiojäsentä. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Rasmussenin tuhannen euron stipendin mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen perustama nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa. Osallisuus taiteessa ja kulttuurissa on jokaisen oikeus. Kettukin päämääränä on yhdenvertainen taide.

Michael Rasmussen on ollut aiemmin mukana mm. seuraavissa näyttelyissä:

 • Nordic Art Craft, vandreudstilling, Filosofgangen Odense, 2019
 • Outsider Art Fair Paris, 2018
 • Horsens Kommune, Socialforvaltningen 2017
 • “Uden Filter”, Hinnerup Kulturhus 2017
 • Galleri Art Cru, Berlin, 2016
 • Kunstcentret Silkeborg Bad, 2016, censureret
 • GAIA Art museum for outsiderart, 2016
 • Uden Hæmninger, Rundetårn 2011
 • Kunst og forår 2010, Sønderbro Kirke, Horsens 2010
 • Sønderbro Kirke, Horsens 2009
 • Via University College, Gedved 2009
 • Arkitektfirmaet Birch og Svenningsen, Horsens 2008

 

Viimeksi muokannut: Sadeharju Annika