Valokuvateoksessa ihminen sohvalla, kasvojen edessä kasveja. Sohva on metsässä.

Pause

Alakerrassa Lotta Leka, Kristiina Töyry, Heli Väisänen 11.9. – 7.11.2021.

Alakerran näyttelyssä on kyseessä levollisesta olotilasta, joka syntyy yhteydessä luontoon, sisäisen rauhan etsimisestä luonnosta sekä intensiivisestä vuorovaikutuksesta luonnon kiertokulkuun.

Turkulaiselle Lotta Lekalle Pause on tila, jossa annetaan olla. Se on glyfosaatti- ja rullanurmikkopihojen välinen levähdyspaikka, jossa rinnan elävät villit, istutetut, suitsitut ja levitetyt. Pause on tauko niitä katsellessa, kierros kastelukannun kanssa, keskittyminen hyönteisten aherrukseen, lintujen pesintään, tai mietiskely herukoita poimiessa. Lekan kasviaiheiset grafiikan ja keramiikan teokset pohjautuvat kotipihan 159 erilaisen kasvin monimuotoiseen lajistoon. Teoksissa taiteilija on pyrkinyt villin monimuotoisuuden ylistykseen. Taiteilija kiittää saamastaan tuesta: Turun kaupunki, Turun Taideyhdistys ja Taiteen edistämiskeskus.

Kristiina Töyrylle Pause on nappula ghettoblasterissa, pientä nauhan vitinää ennen varsinaista stoppia ja odotus ennen äänen jatkumista. Pause on violetti tai punainen, joskus vihreä, jos siinä palaa valo. Sen tietää kun siinä on. Hengittämässä. Elämässä kun tiedämme, että mikään ei pysy, kaikki edeltää kaikkea ja Pause -nappula on pohjassa ennen todennäköisyyttä. Pause on myös tilassa pysähtyneisyyttä, mutta samalla tiedostaen aktiivinen odotuksen tila. Mitä tapahtuu seuraavaksi, mitä tapahtuu “tämän jälkeen”? Kristiina Töyry työskentelee tekstin, valokuvan, videon ja maalauksen parissa. Hän on kotoisin Turusta ja asuu tällä hetkellä Kuusistossa. Taiteilija kiittää saamastaan tuesta Taiteen edistämiskeskusta.

Raumalainen Heli Väisänen viipyilee teoksissaan luonnon suomassa rauhassa, levollisessa olotilassa, joka niin usein syntyy yhteydessä luontoon. Pause merkitsee hänelle kaiken kiireen keskellä taitoa pysähtyä, ottaa oma aika ja paikka, kääntyä sisäänpäin ja olla vuoropuhelussa itsensä ja luonnon kanssa. Kuunnella luontoa ja kuunnella itseään. Miten onnea täynnä voi olla levollinen hetki, miten tärkeä onkaan levollinen mieli, ja miten helposti särkyvää se onkaan. Taiteilija kiittää saamastaan tuesta Satakunnan Taidetoimikuntaa ja Taiteen edistämiskeskusta.

sinistä ja mustaa väriä, kasveja muistuttavia muotoja.
Lotta Leka (teosdetalji).
Keramiikka, naisfiguuri
Heli Väisänen (teosdetalji).
Valokuvateoksessa ihminen sohvalla, kasvojen edessä kasveja. Sohva on metsässä.
Kristiina Töyry (teosdetalji).

Samaan aikaan yläkerrassa esillä Aamu – Päivä – Yö: Markku Arantila, Pekka Hepoluhta, Jari Jula. Yhdellä pääsymaksulla molempiin näyttelyihin.

Viimeksi muokannut: Syrjänen Riina