Panorama. Pajunen, Pajunen, Caplan.

Avoinna 28.11. - 18.12.2020 (ti-pe 11-17, la-su 12-18) ja
Avoinna 12.1. – 31.1.2021 (ti-su 11-17)
Taidekeskus suljettu joulutauolla 19.12. – 11.1.

julistekuvaTaideaineiden opettaja Timo Pajunen ja kuvataideopettaja Pirkko Pajunen ovat ohjanneet tuhansia valkeakoskelaisia taiteen pariin. Molempien tietotaidosta, Timon syvällisistä taideluennoista ja Pirkon taidettakin laajemmasta elämänopetuksesta ovat päässeet osallisiksi suuri joukko eri-ikäisiä harrastajia ja taiteilijoita.

Pajusten jäätyä eläkkeelle Valkeakoski-opistosta ja Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin toimistaan, kutsuimme heidät retrospektiivisen näyttelyn pitämiseen Voipaalaan. Koska he ovat edelleen aktiivisia kuvataiteilijoita, halusivat he tehdä laajemman katsauksen. Sen lisäksi, että teoksia nähdään uran varrelta, tulee näyttelyyn paljon uusia teoksia. Pariskunnan tapauksessa elämä ja taide on kietoutunut yhteen, joten he pyysivät myös kuvataiteilijatyttärensä Asta Caplanin osallistumaan näyttelyyn, jonka myötä Panoramasta tulee todellinen yleisnäkymä taiteilijaperheeseen.

Pirkko Pajunen

Kolme saviveistosta
© Pirkko Pajunen

Viimeisimmät teokset syntyivät kesällä yhteistyössä Ceramega2020 kävijöiden kanssa. Osallistujia yhteistaideteoksiin oli noin 1100, ensikertalaisista keramiikkoihin. Näyttelyn lopuksi teokset kotapoltettiin ja syksyllä Pirkko viimeisteli teokset. Nyt nämä monille tekovaiheesta tutut hahmot ovat lopullisessa muodossaan nähtävissä Voipaalan näyttelyhuoneissa.

Ihmiset ovat olleet Pirkolle rakkaita katsella, piirrellä ja muovailla. Esille tulee muotokuvia, jotka ovat tuttuja hahmoja valkeakoskelaisille. ”Kasvot ovat hienoja tutkielmia elämästä. On ollut avartavaa saada keskustella ja tarinoida puolin ja toisin päättäjien ja kulttuurivaikuttajien muotokuvia muovaillessa. Tärkeää on ollut kohdata malli henkilökohtaisesti noin kymmenen kertaa parin tunnin ajan”, Pirkko kertoo.

Perheen ja suvun muotokuvat ovat olleet myös näkemisen harjoitusta. ”Uurnat ovat olleet viimeinen palvelukseni sukulaisille. Nyt ajattelimme siskoni kanssa varautua jo valmiiksi tulevaan”, Pirkko toteaa.

Pirkko Pajunen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta keramiikkasuunnittelusta (1979) ja taidekasvatuksesta (2004). Hän on työskennellyt päätoimisena keramiikan opettajana ja kuvataideopettajana 1981-2018.

Timo Pajunen

Maalaus väenpihalta
© Timo Pajunen

Timo Pajusella on ollut tapana piirtää tai maalata paljon ulkona, hänet on usein löytänyt maalaamasta vaikkapa Valkeakosken Korkeakankaalta tai riippusillan vierestä. Vuosien varrella materiaalit vaihtuvat ja ne pistävät miettimään tekemisen tapoja. ”Syksyllä ja talvella se kylmä vaikuttaa sormissa ja varpaissa. Ei silloin mieti kovinkaan paljon syvällisiä. Pilkkihaalareissa kyllä tarkenee ja sormetkin pysyvät lämpimänä maalatessa”, Timo kertoo.

Musiikin piirtäminen on ollut yksi Timon aiheista parinkymmenen vuoden ajan. Pajuset ovat vierailleet melkein joka kesä Viitasaarella Musiikin aika festivaaleilla. Timo piirtää konserteissa nykymusiikin herättämiä mielikuvia sekä muusikoita soimassa. Pariskunnan yhteiset matkat näkyvät myös näyttelyssä: Lofootit esiintyvät sekä Pirkon että Timon teoksissa. Myös taidematkat ja -kurssit eurooppalaisissa kaupungeissa, Lontoosta Pariisiin, näkyvät teoksien kädenjäljissä. Timo on tutkinut erityisesti Rembrandtin maalauksia piirtäen, maalaten ja veistäen. Viime aikoina hän on ensin työstänyt saviversion maalauksen sommitelmasta, ja sitten käyttänyt savimallia uuden maalauksen mallina. ”Materiaali ei ole minulle tärkeä, vain ajatuksen kuvat, tilat ja muodot piirrettynä paperiin, kankaalle, kupariin ja saveen”, Timo sanoo.

Timo Pajunen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (1979) ja toiminut siellä päätoimisena opettajana 80-luvulla, jonka jälkeen Valkeakoski-opistossa 1989-2018. Hän on myös toiminut ahkerasti mm. taidetoimikunnissa sekä Hämeen että Pirkanmaan alueella.

Asta Caplan

Etsausteos, jossa alpit ja hiiri
© Asta Caplan

Panoramaan esille tulevat Asta Caplanin grafiikat ovat sukellus ajattomaan pienoismaailmaan, jossa teosten hiiret nostavat esiin tarinoita elämän oivalluksista, ilosta, ystävyydestä, sukupolvia yhdistävistä kokemuksista ja läsnäolosta. Pienoisteokset ovat mietiskelytiloja, jotka antavat aikaa tarkempaan tarkasteluun pintaa syvemmälle ja sisäänpäin. Sanattoman kertomukset ovat mielikuvien ponnahduslauta kaikille ikäpolville: ovi muistoihin ja unelmiin, joilla voimme rakentaa nykyhetkeä.

Asta Caplan on asunut ja työskennellyt Saksassa vuodesta 2014. Pääosa hänen taiteellisesta työstään keskittyy kauneuden etsimiseen ja havainnon tutkimiseen sekä kokemuksena että kielenä taiteilijan ja katsojan välillä. Asta on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta (2011).

keraaminen pää, jolla maskiNäyttelytiloissa on väljää, mutta otathan huomioon ajankohtaiset koronatoimenpiteet.

Koronaohjeistukset

Viimeksi muokannut: